Blog 6: Auto van de zaak of privé?

Zet je als startende ondernemer je auto op de zaak of koop je hem privé? Wat levert de grootst mogelijke aftrekpost op waardoor je minder belasting hoeft te betalen? Na het lezen van onderstaande uitleg en het invullen van de rekenhulp ben je in staat om een betere beslissing te nemen bij de aanschaf van een auto. Bedenk echter wel dat de uitkomst van de rekenhulp een momentopname is. Belastingwetten veranderen regelmatig en soms heeft een beslissing gevolgen voor een langere periode.

Hoe gebruik jij je auto?

a) Je gebruikt je auto uitsluitend privé -> privévermogen.

b) Je gebruikt je auto uitsluitend zakelijk -> ondernemingsvermogen.

Als één van de twee bovenstaande situaties aan de orde is, dan mag je niet kiezen,  je auto behoort dan toe aan het privévermogen OF ondernemingsvermogen.

c) Je gebruikt je auto zowel zakelijk als privé -> keuzevermogen.

a) Je auto als privévermogen

Je mag voor de Inkomstenbelasting aangifte 19 cent per kilometer van de winst aftrekken voor de zakelijke ritten (inclusief woon-werk verkeer) die je met je privéauto maakt.Deze 19 cent per zakelijke kilometer geldt overigens ook als je de auto huurt of met de motor of fiets rijdt.

Let op: verder mag je dan geen autokosten meer, zoals brandstof, verzekering, tol, parkeren etc, afzonderlijk van de winst aftrekken. Alle bedragen zitten verwerkt in die 19 cent per kilometer. We weten allebei dat die 19 cent helaas nooit de werkelijke autokosten dekt, maar “Leuker kunnen we ‘t niet maken…” 🙂

Wat veel ondernemers niet weten is dat je van je privéauto ook de btw over onderhoud en gebruik van de auto mag aftrekken, voor zover je de auto zakelijk én voor belaste omzet gebruikt. Meer informatie vind je hier. Let op: hier geldt woon-werkverkeer juist weer als privégebruik. “Leuker kunnen we ’t niet maken. Wel makkelijker” ?

b) Je auto als ondernemingsvermogen

Als je in een auto van je onderneming rijdt, zijn alle autokosten voor rekening van je onderneming waardoor je winst lager wordt en je minder Inkomstenbelasting hoeft te betalen. Bovendien kun je de btw op aanschaf, onderhoud en gebruik terugvragen van de Belastingdienst. Dit lijkt heel aantrekkelijk, echter als je de auto van de onderneming ook privé gebruikt, bijvoorbeeld voor vakantie, boodschappen of familiebezoek, dan dien je dit privégebruik terug te betalen via je Inkomstenbelasting- en btw-aangifte aan het eind van het jaar (dit heet privébijtelling).

Hoeveel de privébijtelling auto is, waarover de Inkomstenbelasting wordt berekend, hangt af van de waarde van je auto en dit kan fors zijn. Voor reguliere auto’s is de bijtelling namelijk vaak 22/25% over de cataloguswaarde. Een goedkopere optie kan zijn om te kiezen voor een nieuwe elektrische of hybride auto (zonder CO2-uitstoot) want dan is de bijtelling slechts 4%. Als je door middel van een sluitende km administratie kunt aantonen dat je minder dan 500 km privé hebt gereden, dan mag je de bijtelling achterwege laten. Meer informatie over alle bijtellingspercentages vind je hier voor de Inkomstenbelasting en hier voor de Omzetbelasting (btw).

Sommige ondernemers kiezen bewust voor een youngtimer (auto ouder dan 15 jaar) omdat de bijtelling dan slechts 35% over de dagwaarde is. Mijn ervaring is dat het fiscale voordeel vaak niet opweegt tegen de extra onderhoudskosten die je vaak bij een oudere auto hebt.

c) Je gebruikt je auto zowel zakelijk als privé

Je kunt de rekenhulp gebruiken om te zien wat het voordeligste voor jou is: auto op de zaak of privé.

Tot slot

Let op dat je gedurende het jaar niet zomaar tussen wel of geen privé bijtelling kunt kiezen. Als je bijvoorbeeld niet kunt aantonen dat je minder dan 500 km privé in een jaar hebt gereden, wordt de bijtelling namelijk berekend over het hele jaar ongeacht of je over een gedeelte van het jaar wel een sluitende km administratie hebt bijgehouden en tijdsevenredig onder de privé kilometer grens bent gebleven. Dit kan leiden tot een forse belasting naheffing.. We zullen de beroemde Belastingdienst slogan maar niet meer herhalen :-).

Tenslotte, als je mij even mailt op info@accountantiris.nl stuur ik je mijn handige rekenhulp toe!

Deze blog maakt deel uit van een serie blogs over het ondernemerschap en is geschreven door Iris Aben. Ik ben werkzaam als Accountant in het MKB en ik heb sinds 5 december 2017 eindelijk mijn eigen accountantskantoor. Ik beschrijf wat ik allemaal als ondernemer tegenkom en hoe ik daarmee ben omgegaan. Bij een eigen bedrijf komt veel kijken & hopelijk heb jij er iets aan! De volgende blog wordt ‘Blog 7: Je boekhouding op Orde !’.

Vind je dit artikel nuttig dan kun je het uiteraard delen, graag met bronvermelding of een link naar deze blog.

Top