Blog 10: Help! De jaarafsluiting < deel II

Jaaaaa, de jaarafsluiting komt er nu echt bijna aan! In ‘Blog 9: Help! De jaarafsluiting < deel I’ legde ik je uit dat je aan het eind van het jaar je jaar afsluit en een extra rondje langs alle posten in de administratie maakt om zeker te weten dat je voldoet aan de relevante wetgeving, maar ook om te zien of je nog ergens geld laat liggen. In deze blog neem ik je mee voor het vervolg langs alle balans en winst & verlies posten van je administratie zodat we zeker weten dat we niets missen!

Banksaldo

Aan het eind van het jaar sluit je het banksaldo van je administratie aan op het financieel jaaroverzicht van je zakelijke bank. Zo weet je zeker dat je administratie helemaal compleet is of dat je nog ontvangsten en uitgaven moet verwerken in je administratie.

Overlopende posten

Jaarlijks mag je een reservering opnemen voor de nog te betalen kosten voor dat jaar, welke je misschien in een volgend jaar pas betaalt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld telefoonkosten voor de maand december of de nog te betalen accountantskosten :-). Door een reservering op te nemen worden je kosten hoger en je resultaat lager waardoor je minder belasting betaalt. Andersom geldt dat als je kosten vooruitbetaald hebt welke betrekking hebben op het volgende jaar (bijvoorbeeld verzekeringspremie en huur) je deze uitgaven nog niet in je kosten mag verwerken, maar op je balans moet zetten voor het volgende jaar. Weet je nog, een balans geeft alles aan wat je bedrijf heeft aan bezittingen en aan schulden.

Check privé opnamen en maak privé correcties

Jaarlijks betaal je belasting over het resultaat van het jaar (omzet – kosten).
Een privé opname moet je zien als een voorschot op dit resultaat, je betaalt hier niet nogmaals belasting over. Als je in een jaar dus minder privé opneemt dan dat je aan -resultaat na belasting- hebt behaald, heb je nog een belastingvrij tegoed van je onderneming. Bij een jaarafsluiting controleer je of je je privé opnamen (en stortingen) goed verwerkt hebt in je administratie. Als je een privé auto hebt is dit ook het moment om je zakelijke km’s x 19 ct te declareren. 2x voordeel: je krijgt onbelast een vergoeding vanuit je onderneming en door deze autokosten in je administratie te boeken wordt je winst weer lager waardoor je weer minder belasting betaalt. Verder maak je aan het eind van het jaar nog correcties voor het privé gebruik van bijvoorbeeld je telefoon als je de telefoonkosten volledig als zakelijk kosten geboekt hebt. Dit doe je omdat je alleen zakelijke uitgaven als kosten in je administratie mag boeken. Voor een opfrisser van wat nou precies zakelijke kosten zijn, zie ‘Blog 8: Hoe werkt dat met aftrekbare kosten?’

Omzet & kosten

Weet je nog, de winst & verlies rekening geeft aan of je bedrijf winst maakt met wat je doet. Je omzet en kosten zijn onderdeel van deze winst & verlies rekening. Aan het eind van het jaar is het aan te raden om even voor de zekerheid te kijken of je alles goed geboekt hebt, dat wil zeggen of je bijvoorbeeld alle telefoonkosten op dezelfde grootboekrekening geboekt hebt. Eigenlijk controleer je hiermee of je nog rare dingen ziet die je wellicht nog moet corrigeren, bijvoorbeeld privé uitgaven welke je per ongeluk zakelijk hebt geboekt. Of als je juist nog vergeten bent zakelijke kosten te boeken! Dit doe je omdat je administratie de basis vormt voor je belasting aangifte. 

Spaar ze allemaal!

In mijn volgende blog gaan we verder met de jaarafsluiting, namelijk met de jaarafsluiting voor de BTW (Omzetbelasting). Hierna kun je met een gerust hart goed je jaar afsluiten!

Deze blog maakt deel uit van een serie blogs over het ondernemerschap en is geschreven door Iris Aben. Ik ben werkzaam als Accountant in het MKB en ik heb sinds 5 december 2017 eindelijk mijn eigen accountantskantoor. Ik beschrijf wat ik allemaal als ondernemer tegenkom en hoe ik daarmee ben omgegaan.
Bij een eigen bedrijf komt veel kijken & hopelijk heb jij er iets aan! De volgende blog wordt ‘Blog 11: Help! De jaarafsluiting deel -> III ‘BTW’.

Vind je dit artikel nuttig dan kun je het uiteraard delen, graag met bronvermelding of een link naar deze blog. 

Top