Blog 11: Help! De jaarafsluiting -> deel III ‘BTW’

Dit is alweer het 3e en laatste deel over de jaarafsluiting. In ‘Blog 9: Help! De jaarafsluiting < deel I’ en ‘Blog 10: Help! De jaarafsluiting < deel II’ heb ik je laten zien hoe je ervoor zorgt dat je voldoet aan alle relevante wetgeving én hoe je checkt of je nog ergens geld laat liggen. In dit laatste deel beoordelen we je BTW positie zodat je hierna je jaar echt goed kunt afsluiten.

Allereerst

‘BTW’ en ‘Omzetbelasting’ zijn termen die door elkaar gebruikt worden maar waarmee hetzelfde wordt bedoeld. Omzetbelasting = belasting toegevoegde waarde (BTW).

Hoe werkt het?

BTW is de belasting die je als Ondernemer betaalt over je omzet. Je berekent de BTW door in de prijs van je goederen of diensten. Per maand, kwartaal of jaar doe je Omzetbelasting aangifte en betaal je deze BTW aan de Belastingdienst. De BTW die je zelf betaald hebt over je inkopen en andere zakelijke kosten mag je hiervan aftrekken. Door deze regeling wordt de BTW uiteindelijk betaald door de eindgebruiker: de consument.

Kleineondernemersregeling (KOR)

De KOR is van toepassing als je in een jaar minder dan EUR 1.883 BTW betaalt, je kunt dan (een deel van) de betaalde BTW terugvragen. Hoe het werkt zie je hier!
Het eerste jaar is het prima om je inkopen en verkopen zo te plannen zodat je onder deze grens blijft en dus BTW kunt terugvragen. Maar het advies is natuurlijk om zo spoedig mogelijk te groeien zodat je een grote ondernemer wordt en meer financiële mogelijkheden hebt!

Laatste BTW aangifte van het jaar

De laatste BTW aangifte van het jaar is bijzonder omdat je hierin een aantal afrekeningen opneemt over het afgelopen kalenderjaar. Je geeft bijvoorbeeld het privé gebruik van je zakelijke auto aan. Zie hier alle bijzonderheden welke je even dient na te lopen om te zien welke op jou van toepassing zijn en welke je dus dient aan te geven in de laatste BTW aangifte van het jaar.

Dit is ook hét moment om de BTW over onderhoud en gebruik van je privé auto terug te vorderen, voor zover je deze auto zakelijk én voor belaste omzet gebruikt. Dit is iets wat veel ondernemers niet weten én wat je direct geld oplevert. Zie voor meer informatie blog ‘Blog 6: Auto van de zaak of privé’.

Als je hulp nodig hebt bij je laatste BTW aangifte, laat het mij dan even weten, ik help je graag!

BTW suppletie

Gedurende het jaar heb je Omzetbelasting aangiften gedaan. Aan het eind van het jaar, bij het afsluiten van je administratie, controleer je of het saldo van de totaal af te dragen BTW aansluit op je omzet. Daarnaast controleer je of het totale eindsaldo BTW in je administratie betrekking heeft op de laatste BTW aangifte van het jaar. Indien dit niet zo is dien je een BTW suppletie op te stellen. Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat er correcties zijn ná het indienen van een BTW aangifte: je ontvangt later bijvoorbeeld nog een inkoopfactuur welke je in je administratie boekt en waarvan je de BTW nog wilt terugvragen of je hebt een foutje gemaakt in je boekhouding. Met een BTW suppletie sluit je het BTW jaar af waarna je weet of je nog extra geld terug krijgt van de Belastingdienst of helaas nog iets moet bijbetalen. Als je tussentijds een foutje ontdekt en dit is minder dan EUR 1.000 aan BTW, dan mag je de wijziging overigens ook in de eerstvolgende Omzetbelasting aangifte verwerken in plaats van in een BTW suppletie.

BTW lijkt de makkelijkste belasting…

Maar is het niet! De BTW wetgeving kent namelijk heel veel regels en uitzonderingen, zie hierboven maar ook  bijvoorbeeld in het geval van ‘horeca uitgaven’. Bovendien zijn er ook diverse regels met betrekking tot zaken doen met het buitenland en hoe je met buitenlandse BTW dient om te gaan. Deze regels verschillen per situatie en per land. 

BTW tarief van 6% naar 9%

Het hangt van de producten of diensten die je verkoopt af welk BTW percentage van toepassing is: 0%, het hoge (21%) of lage BTW tarief. Let op: per 1 januari 2019 is het lage BTW tarief gewijzigd van 6% naar 9%. 

Inkomstenbelasting aangifte

Nu je je administratie goed hebt afgesloten vormt dit een goede basis voor je Inkomstenbelasting aangifte waarover je kunt lezen in mijn volgende blog ‘Inkomstenbelasting aangifte (IB) Ondernemer’.

Deze blog maakt deel uit van een serie blogs over het ondernemerschap en is geschreven door Iris Aben. Ik ben werkzaam als Accountant in het MKB en ik heb sinds 5 december 2017 eindelijk mijn eigen accountantskantoor. Ik beschrijf wat ik allemaal als ondernemer tegenkom en hoe ik daarmee ben omgegaan.
Bij een eigen bedrijf komt veel kijken & hopelijk heb jij er iets aan! De volgende blog wordt ‘Blog 12: Inkomstenbelasting aangifte (IB) Ondernemer.

Vind je dit artikel nuttig dan kun je het uiteraard delen, graag met bronvermelding of een link naar deze blog.

Top