Blog 12: Inkomstenbelasting aangifte (IB) Ondernemer

Gefeliciteerd, je hebt je administratie dit jaar goed afgesloten & daarom kunnen we nu verder met je Inkomstenbelasting aangifte!

Boxen

Het Nederlandse belastingstelsel voor de Inkomstenbelasting aangifte bestaat uit 3 boxen.
Dit klinkt veel moeilijker dan het eigenlijk is:

Box 1:              belastbaar inkomen uit werk en woning: als je in loondienst bent, een eigen onderneming hebt, een koopwoning hebt etc.

Box 2:              belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang: als je bijvoorbeeld aandelen hebt in een onderneming.

Box 3:              belastbaar inkomen uit sparen en beleggen: opsomming van je privé bankrekeningen, overige bezittingen en schulden.

Vooringevulde aangifte

Vanaf 1 maart staat de vooringevulde aangifte voor jou klaar. De Belastingdienst heeft al een hoop gegevens van jou verzameld, zoals informatie over je huis en van je bankrekeningen. Dat is handig want dan hoef je veel gegevens alleen maar te controleren. De ontbrekende gegevens vul je aan. Hiermee loop je veel minder kans op een onjuiste aangifte dan dat je alles handmatig moet invoeren.

Het handigste is overigens om je aangifte vanaf halverwege maart in te dienen omdat de Belastingdienst soms nog fouten in hun eigen software ontdekt.

Onderneming

Je onderneming dien je nog zelf in je Inkomstenbelasting aangifte in te vullen. Dit doe je in box 1. Let wel op dat je een Ondernemers aangifte gebruikt, in een reguliere Inkomstenbelasting aangifte vind je deze optie namelijk niet.

In ‘Blog 2: Slimme tips inschrijving KvK, Belastingdienst & Bank!‘ zagen we dat je recht hebt op ondernemersfaciliteiten zoals zelfstandigenaftrek en MKB winstvrijstelling etc als je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt aangemerkt én aan het  urencriterium van minimaal 1.225 uur per jaar voldoet.

Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen over je winst (= omzet – kosten).

Dit is ook hét moment om je investeringsaftrek (KIA) te claimen en je beperkt/niet aftrekbare kosten op je winst te corrigeren.

Starter

Starter let op: die minimaal 1.225 uur geldt ook voor jou. Je mag helaas niet die uren herrekenen naar de periode dat je ondernemer bent. Wel telt elk uur dat je aan je onderneming besteed hebt mee voor het urencriterium.

Daarnaast heb je als starter recht op de startersaftrek als je aan de voorwaarden voldoet. Dit betekent 3 jaar lang een extra aftrekpost waardoor je minder belasting betaalt.

Heb je een verlies in je onderneming dan kun je dit mogelijk verrekenen met positieve inkomsten uit het verleden of in de toekomst. Lees verder bij verliesverrekening.

FOR

Soms zie ik dat ondernemers gebruik maken van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Als ondernemer voor de inkomstenbelasting mag je jaarlijks een deel van de winst reserveren voor je oudedagsvoorziening. Dat gereserveerde deel heet de ‘oudedagsreserve’ en kan handig zijn als je nu relatief veel belasting betaalt en verwacht dat dit in de toekomst minder zal zijn omdat je bijvoorbeeld stopt met werken.

Het vormen van een oudedagsreserve betekent niet dat je daadwerkelijk geld opzij zet, het is een reservering van een deel van de winst waarover je later pas belasting betaalt. Dit levert je op korte termijn een belastingvoordeel op.

Hier zit gelijk ook het risico van een FOR: als je wel de belastingheffing verschuift naar de toekomst, maar geen geld apart reserveert op een spaarrekening of in een pensioen product. Op enig moment valt de oudedagsreserve namelijk weer vrij en behoort de afname geheel tot je winst waarover je belasting dient te betalen. Ongeacht of je hiervoor geld gereserveerd had.

Mijn advies is om je hierover goed te laten informeren om later een nare fiscale verrassing te voorkomen.

Wanneer indienen

Je Inkomstenbelasting aangifte dient voor 1 mei bij de Belastingdienst binnen te zijn.
Als je als particulier uitstel aanvraagt, krijg je uitstel tot 1 september.
Als je echter samen werkt met een accountant of boekhouder kun je gebruik maken van de uitstelregeling. Dit betekent dat je een jaar langer de tijd hebt om je aangifte in te dienen. Dit kan in bepaalde situaties handig zijn omdat je bijvoorbeeld meer tijd nodig hebt om iets uit te zoeken, informatie te verzamelen of door privé omstandigheden niet in staat bent om je aangifte voor 1 mei in te dienen.

Voorlopige aanslag

Als je besluit om gebruik te maken van uitstel is het wel handig om even te kijken of het slim is om alvast een voorlopige aanslag aan te vragen en te betalen op basis van een schatting van je (belastbaar) inkomen. Dit doe je om het betalen van (veel) rente te voorkomen. Je betaalt namelijk rente over het bedrag dat je nog aan belasting moet betalen als de Belastingdienst de aanslag na 1 juli oplegt. “Voordelig sparen” bij de Belastingdienst zit er echter niet in, want ze keren helaas minder snel rente uit bij een terug te betalen bedrag.

Tips

Als je spaargeld in je onderneming hebt en dit niet direct nodig hebt is mijn advies om dit voorlopig in je onderneming te laten. Zo voorkom je dat je daarover belasting dient te betalen in box 3. Hier zie je dan ook gelijk weer het belang van een zakelijke bankrekening 🙂

Wat veel ondernemers niet weten is dat je inkomstenbelasting kunt middelen over drie aaneengesloten kalenderjaren. Als starter kan het zijn dat je een wisselend inkomen hebt en daardoor per jaar meer belasting betaalt dan wanneer je je inkomen gelijkmatig zou verdelen over drie jaar. Je kunt dan in aanmerking komen voor de middelingsregeling en hebt mogelijk recht op een belasting teruggave. Ik adviseer je om dit zo spoedig mogelijk te beoordelen want er zijn geluiden dat deze regeling wordt afgeschaft omdat er te weinig gebruik van zou worden gemaakt…

Deze blog maakt deel uit van een serie blogs over het ondernemerschap en is geschreven door Iris Aben. Ik ben werkzaam als Accountant in het MKB en ik heb sinds 5 december 2017 eindelijk mijn eigen accountantskantoor. Ik beschrijf wat ik allemaal als ondernemer tegenkom en hoe ik daarmee ben omgegaan.
Bij een eigen bedrijf komt veel kijken & hopelijk heb jij er iets aan! De volgende blog wordt ‘Blog 13: Huisvesting met 4 tips’ .

Vind je dit artikel nuttig dan kun je het uiteraard delen, graag met bronvermelding of een link naar deze blog.

Top