Blog 13: Huisvesting met 4 tips!

Als je dan op het bord staat is het officieel 🙂 Het eerste nieuwe kantoor van Accountant iris! Middenin de magie van Schiphol, dichtbij Amsterdam, erg fijne sfeer, goede koffie en gemakkelijk én gratis parkeren voor de deur, een mijlpaal.

Dit schreef ik toen ik de sleutel had gekregen van mijn nieuwe kantoor!
Aangezien ik zelf een ervaring rijker ben, deel ik hieronder graag mijn 4 tips met jou.

1) Ideale omgeving

Als je omringd wordt door succesvolle organisaties in een omgeving met de juiste uitstraling, bereikbaarheid, afzetmarkt, zichtbaarheid en werknemers zal dit zeker bijdragen aan het succes van je eigen onderneming.

Het is dus belangrijk om goed na te denken over waar je je bedrijf wilt vestigen en wat voor uitstraling dit heeft op bijvoorbeeld je klanten.
Of je moet ervoor zorgen dat je zó goed bent dat je klanten graag voor je omrijden, zoals bij Oud Sluis van Sergio Herman altijd het geval was :-).

2) Kopen of huren

Ga je voor flexibiliteit of wil je investeren? Wil je je bedrijf vestigen in een eigen kantoorpand of juist in een bedrijfsverzamelgebouw? Alle keuzes hebben vanzelfsprekend  voor- en nadelen en zijn uiteraard ook afhankelijk van de fase van je onderneming. Het is hierbij belangrijk om niet alleen op de korte termijn, maar juist ook over de lange termijn na te denken.

3) Als je gaat huren…

Let erop dat de vaak gebruikte ‘Huurovereenkomst Kantoorruimte’ een model is van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ), voornamelijk in het belang van de verhuurder geschreven. Zo staat er vaak een huurtermijn van 5 jaar vermeld, wat je uiteraard minder flexibel maakt. Een tip is dan ook om het huurcontract volledig door te lezen, ook al zijn het héél véél pagina’s, en er goed bij stil te staan waar je behoefte aan hebt en wat je rechten & plichten zijn indien je het contract ondertekent.

Sowieso raad ik je aan om bij alle samenwerkingen altijd de overeenkomst op zodanige wijze te lezen dat het ook klopt met het beeld van ‘wat als we later weer uit elkaar gaan?’. Een begin van een samenwerking is altijd prettig, maar soms gebeurt er onverwachts en zonder jouw aandeel iets waardoor je de samenwerking graag wilt beëindigen. Het is dan super fijn om netjes uit elkaar te kunnen gaan en vooraf te weten waar je aan toe bent. Dit betekent dat je soms teksten in een standaard overeenkomst dient aan te passen naar je eigen situatie of zelfs dient te verwijderen. Bij een conflict wordt er immers altijd het eerste gekeken naar wat er schriftelijk is vastgelegd.

4) Onderhandelen

Bij een kooppand weet je dat je altijd kunt onderhandelen over de vraagprijs. Je kunt echter ook onderhandelen over termijnen en prijzen bij een huurpand. Vaak kun je bijvoorbeeld een huurvrije periode krijgen als je gaat voor een iets langere contractduur. Of je wilt juist graag meer flexibiliteit en gaat voor een kortere huurverlengingsperiode en/of opzegtermijn.

Kantoor gevonden!

Het was voor mij een hele zoektocht, maar ik heb nu dan ook het perfecte kantoor voor mijn ondernemers en voor mijzelf gevonden.
Als je een keer in de buurt bent (en anders ook) ben je van harte welkom voor een kop koffie of thee!

Deze blog maakt deel uit van een serie blogs over het ondernemerschap en is geschreven door Iris Aben. Ik ben werkzaam als Accountant in het MKB en ik heb sinds 5 december 2017 eindelijk mijn eigen accountantskantoor. Ik beschrijf wat ik allemaal als ondernemer tegenkom en hoe ik daarmee ben omgegaan.
Bij een eigen bedrijf komt veel kijken & hopelijk heb jij er iets aan! De volgende blog wordt ‘Blog 14: Van ZZP naar MKB’.

Vind je dit artikel nuttig dan kun je het uiteraard delen, graag met bronvermelding of een link naar deze blog.

Top