Belastingvoordeel door middeling van inkomen

Het is het meest vergeten belastingvoordeel! De onderneemster heeft sinds enkele jaren haar eigen makelaarskantoor. Zij lacht “Dat wist ik niet. Goed om te weten!”
Daar heb ik alvast het 1e belastingvoordeel te pakken tijdens onze videocall. Mooie binnenkomer.

Veel ondernemers weten niet dat je inkomstenbelasting van 3 aaneengesloten jaren kunt middelen. Soms komt het voor dat je een sterk wisselend inkomen hebt en daardoor per jaar meer belasting betaalt dan wanneer je je inkomen gelijkmatig zou verdelen. Je kunt in dit geval in aanmerking komen voor de middelingsregeling. De belasting wordt dan berekend over het gemiddelde inkomen in die periode.

Wisselende inkomens zie ik vaak bij startende ondernemers, bij een ontslagvergoeding, langdurige ziekte, pensioen en zwangerschapsverlof. Ook bij ondernemers die vanwege de kinderen minder werken of een jaar sabbatical nemen.

Ook zorgt de coronasituatie er bij een aantal ondernemers voor dat hun inkomen over 2020 sterk gedaald is. Of juist sterk gestegen, zoals bij deze makelaar. In beide situaties kan middeling aantrekkelijk zijn. Je hebt mogelijk recht op een hoge belastingteruggave. Wacht niet te lang. Er zijn geluiden dat deze regeling wordt afgeschaft omdat er te weinig gebruik van wordt gemaakt..

Top