Zit jij straks met een goed gevoel achter de geraniums?

Er zijn interessante ontwikkelingen gaande om ervoor te zorgen dat zelfstandige ondernemers beter voor zichzelf gaan zorgen met betrekking tot hun pensioen.

Volgens diverse onderzoeken bouwen bijvoorbeeld veel ZZP’ers namelijk helemaal geen pensioen op. Dat is ook mijn eigen waarneming vanuit mijn accountantsbureau.

Vanaf 2023 krijgen zelfstandigen daarom mogelijk meer fiscale ruimte om fiscaalvriendelijk iets voor je oude dag te regelen. Door het op handen zijnde pensioenakkoord krijgen zij dan hetzelfde belastingvoordeel bij pensioenopbouw als werknemers. Het maximaal te storten pensioenbedrag zal in grote lijnen van 13% naar 30% van het inkomen gaan. Dit bedrag is aftrekbaar van je inkomen waardoor je minder belasting betaalt.

Let op dat dit fiscaal voordeel alleen geldt voor externe pensioenproducten. Hierbij kun je het ingelegde geld niet zonder boete opnemen mocht je het weer nodig hebben.

Je kunt ook (deels) zelf vermogen opbouwen, door je huis af te betalen, zelfstandig te sparen of beleggen. Je mist dan wel een fiscaal voordeel. En mogelijk raakt je spaargeld op als je heel lang leeft, zijn je aandelen minder waard geworden of zit het geld ‘vast’ in je huis.

Andere ideeën die ik in het FD lees om zelfstandigen te motiveren zijn het alleen toe kennen van zelfstandigenaftrek als iemand pensioen opbouwt. Het versimpelen van de rekensom om je jaarruimte te berekenen. Of in plaats van een % een vast belastingvrij basisbedrag voor iedereen.

Zoals je leest zijn er volop ideeën en ontwikkelingen waarbij ik hoop dat de regels flexibeler en eenvoudiger zullen worden. Pensioenopbouw is en blijft maatwerk. Vanuit mijn rol help ik ondernemers met bewustwording en meer inzicht. We kijken samen naar je wensen & toekomstplannen en gebruiken daarbij je IB aangifte als startpunt. Aanvullend kan ik je natuurlijk goed doorverwijzen naar een financieel planner, pensioenadviseur of notaris.

Zo zit jij straks met een goed gevoel achter de geraniums!

Top