Blog 1: Een eigen bedrijf starten: 2 belangrijke stappen

Sinds 5 december 2017 ben ik zelf ondernemer en heb ik eindelijk mijn eigen accountantskantoor. Eén van mijn drijfveren is om door zelf te ondernemen een betere adviseur te worden.
Ik wil namelijk écht begrijpen voor welke keuzes een ondernemer komt te staan en hem of haar kunnen helpen met het juiste advies.

Wil je goed voorbereid gaan ondernemen, lees dan snel verder.

 1. Ondernemingsplan & identiteit

Ik krijg regelmatig de vraag van beginnende ondernemers of een ondernemingsplan nodig is.
Zelf heb ik een plan geschreven om inzicht, overzicht en structuur te krijgen in mijn ideeën. Mijn ideeën heb ik aangevuld met een financieel overzicht. Het financieel overzicht gaf mij inzicht in: hoe kom ik die eerste maanden zonder inkomen door? hoeveel klanten heb ik nodig? wat is mijn kostprijs? heb ik externe financiering nodig?
Mijn plan op papier zetten gaf mij rust. En die rust kon ik weer goed gebruiken om mijn ideeën verder uit te werken.

Wat staat er allemaal in mijn ondernemingsplan? Ik heb geschreven over:
– de ondernemer (persoonlijke gegevens, persoonlijke motieven en doelstellingen, persoonlijke
   kwaliteiten)
;
– het marketingplan (de onderneming, idee, de markt (marktontwikkeling, doelgroepen,
   concurrentie)
;
– de Swotanalyse (sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen);
– de marketingmix (product, prijs, plaats en distributie, promotie, personeel);
– de doelstellingen (mijn missie, mijn visie);
– het financieel plan (privé, investerings- en financieringsbegroting,liquiditeitsbegroting,
   exploitatiebegroting
en het cashflowoverzicht).

Wat ook heel belangrijk is om over na te denken, is je identiteit. Je identiteit is je uitstraling naar buiten toe en je wilt een bepaalde doelgroep aantrekken als klant. Als voorbeeld, welke bedrijfsnaam en logo passen goed bij jou en bij jouw onderneming? Welke aanspreekvorm (je of u) past bij jouw doelgroep? Gebruik je wel of geen algemene voorwaarden?
Zo heb ik zelfs over het lettertype van mijn e-mails en brieven nagedacht, want dit vormt mede mijn uitstraling naar buiten toe, naar de gewenste doelgroep.

Een handige (gratis) template die ik gebruikt heb voor mijn ondernemingsplan is van Qredits en vind je hier.
Als je hulp nodig hebt bij het invullen hiervan neem dan even contact met mij op.

 1. Rechtsvorm

Je gaat je bedrijf starten en welke rechtsvorm je dan kiest hangt van een aantal zaken af.
Zo heb je rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid, zoals:

 • eenmanszaak;
 • vennootschap onder firma (VOF);
 • commanditaire vennootschap (CV);
 • maatschap


Of rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid, zoals:

 • besloten vennootschap (BV);
 • naamloze vennootschap (NV);
 • vereniging;
 • stichting;
 • coöperatie


Alle vormen hebben hun eigen voor- en nadelen, maar het grootste verschil is of je met je privévermogen aansprakelijk wilt zijn voor de schulden van je bedrijf. Bij een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid ben je privé aansprakelijk voor ondernemingsschulden.

De meeste starters die ik ken, kiezen tussen de BV of de eenmanszaak.
Veel ondernemers kiezen voor een eenmanszaak omdat dit heel eenvoudig op te richten is. Ze willen gebruik maken van de voordelen, zoals ondernemersfaciliteiten (zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB winstvrijstelling etc.) en minder administratieve lasten. Ook verwachten ze nog onder de winst grens te blijven waarboven een BV fiscaal voordeliger is.
Echter, een BV kan verstandiger zijn als je werkzaam bent in een risicovolle branche of graag investeerders wilt aantrekken.
Ook staan de ondernemersfaciliteiten, behorende bij een eenmanszaak, al een tijdje onder druk en zouden in de toekomst mogelijk afgeschaft worden, waardoor de keuze voor een BV interessanter wordt voor starters.

Zelf heb ik voor een eenmanszaak gekozen omdat dit het beste bij mijn huidige situatie past. Ten minste één keer per jaar toets ik of de eenmanszaak nog het beste bij mijn situatie past om nare fiscale verrassingen achteraf te voorkomen. Dit doe ik bovendien bij veranderingen in mijn thuissituatie, stijging van mijn winst en belastingwijzigingen. Als je hulp nodig hebt bij jouw keuze laat het mij dan vooral weten, ik help je graag verder.

Deze blog maakt deel uit van een serie blogs over het ondernemerschap en is geschreven door Iris Aben.
Ik ben werkzaam als Accountant in het MKB en ik heb sinds 5 december 2017 eindelijk mijn eigen accountantskantoor.
Ik beschrijf wat ik allemaal als ondernemer tegenkom en hoe ik daarmee ben omgegaan.
Bij een eigen bedrijf komt veel kijken & hopelijk heb jij er iets aan!
De volgende blog wordt Blog 2: Hoe verder na het ondernemingsplan?.

Met interesse mijn blog gelezen en wil je met mij linken? Leuk! Vermeld even een korte motivatie in je uitnodiging.
Vind je dit artikel nuttig dan kun je het uiteraard delen, graag met bronvermelding of een link naar deze blog.

Top