Sturen op cijfers: goed inkomen, meer vrijheid

We werken graag samen met ondernemers die het belang zien van een goede boekhouding, want een goede boekhouding is stap 1 naar financieel succesvol!

Als je de automatisering van je administratie namelijk op orde hebt en je boekhouder is helemaal up to date.. kun je gaan sturen op cijfers! Je beschikt immers over een altijd actuele administratie. Dit is de basis waarop je goede besluiten kunt nemen. En dan wordt ondernemen pas echt leuk, dat zul je zien. Je krijgt namelijk inzicht in aan welke knoppen je moet draaien om een goed inkomen te verdienen.

Een goed inkomen is geen overbodige luxe. Ik kom vaak ondernemers tegen die minder verdienen dan hun meest verdienende werknemer. En dat terwijl je als ondernemer niet verzekerd bent tegen ziekte, geen automatisch pensioen opbouwt en ook nog inkomensonzekerheid hebt.

Dit moet dus anders.

En dit kan ook anders; door te sturen op je cijfers verdien je binnenkort een goed inkomen. En je krijgt er gratis een goede nachtrust bij ūüôā

Plan

Je start met het maken van een plan waarin je uiteenzet hoe je met je onderneming omzet wilt gaan genereren. Dit heet een verdienmodel. In dit plan neem je ook op:

  • hoeveel omzet je per jaar wilt gaan verdienen
  • hoeveel kosten je verwacht
  • welke investeringen je wilt gaan doen en hoe je dit gaat financieren
  • of je alle uitgaven eventueel kunt voorfinancieren of dat je nog externe financiering moet aantrekken
  • je houdt rekening met alle belastingen zoals BTW over je product/dienst en Loonbelasting over het salaris van je personeel
  • en ook houd je rekening met de belasting over de winst: Inkomstenbelasting bij een eenmanszaak of Vennootschapsbelasting bij een BV
  • vergeet ook vooral niet het te betalen bedrag van de Zorgverzekeringswet mee te nemen in je plan. Afgekort heet dit Zvw: de wet die de verplichte basis zorgverzekering regelt voor verzekerden op basis van inkomensafhankelijke bijdragen. Helaas wordt dit vaak vergeten, merk ik tijdens het samenwerken met ondernemers. En geloof mij, het is echt schrikken als je een blauwe envelop van de Belastingdienst ontvangt en onverwachts nog een paar duizend euro aan Zvw dient te betalen.

 

Echter het allerbelangrijkste om in je plan op te nemen is: hoeveel salaris wil je verdienen? Wat heb je nodig voor je privé situatie én om leuke dingen te doen? Wat zijn je doelen? Daarbij rekening houdend met eventueel arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen opbouw.

Dit jaaroverzicht verdeel je naar de situatie per maand, rekening houdend met vakanties. Het hoeft allemaal niet heel uitgebreid. Het gaat om de juiste getallen en past prima op een A4. Door dit overzicht zie je gelijk of je plannen haalbaar zijn en wat je daarvoor per maand moet doen.

& actie

Je maakt voor jezelf een actieplan hoe je je plannen gaat realiseren. Dit betekent dat je belangrijke taken gaat inplannen in je agenda zodat je ook daadwerkelijk je doelen behaald. Ik zie vaak dat allerlei mooie ondernemersplannen door de waan en drukte van de dag naar de achtergrond verdwijnen en daarbij uit de agenda van een ondernemer… zonde want alles wat je aandacht geeft groeit!

Vervolgens vraag je bij de Belastingdienst voorlopige belastingaanslagen aan op basis van je ingeschatte winst. Een voorlopige belastingaanslag is handig omdat je gedurende het jaar al belasting betaalt en je niet pas aan het einde van het jaar een grote som geld dient over te maken naar de Belastingdienst. Wat ik in de praktijk vaak zie is dat sommige ondernemers de verleiding helaas niet kunnen weerstaan om van het belasting spaargeld af te blijven. Dit zorgt natuurlijk een keer voor problemen, bijvoorbeeld als je geen geld meer over hebt maar nog wel belasting dient te betalen.

Daarnaast koppel je je plan aan je online administratie zodat je iedere dag kunt monitoren of je op de goede weg bent, op je planning vooruit loopt of dat je nog actie dient te ondernemen om weer terug op schema te komen om je doelen te kunnen behalen.

Bijsturen & verdienen

Doordat je administratie altijd up to date is, je plan gekoppeld is aan je boekhoudpakket en je een sterke focus houdt op je ondernemersplan, kun je tijdig bijsturen in geval van een veranderende situatie. En het belangrijkste: voor altijd een goed inkomen behalen als beloning voor je harde werk als ondernemer. Misschien zelfs wel financieel onafhankelijk worden.

Heb je hierbij hulp nodig, laat het mij vooral weten. Ik help je graag zodat je cijfers weer leuk worden. We sturen per maand of per kwartaal op je cijfers en we werken met verschillende methodes. We kiezen de methode welke het beste bij jou past om daadwerkelijk je doelen te behalen. Je ontvangt een goed inkomen én wordt niet meer verrast door blauwe enveloppen van de Belastingdienst.

Wil je samenwerken of heb je een vraag?
Neem vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Mail of bel met Iris hallo@accountantiris.nl of 020-244 04 37 

Top