Blog 14: Van ZZP naar MKB

Je bent nu alweer een tijdje aan het ondernemen en je merkt dat het steeds drukker wordt. Je maakt veel uren, je bent veel inhoudelijk aan het werk en waarschijnlijk ook veel ‘brandjes aan het blussen’. Gefeliciteerd… met je luxe probleem!

Werken aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf

Jouw unieke kracht als ondernemer ligt in het verder kijken in de toekomst. Waar wil je naar toe met je onderneming? Welke kansen zie je in de markt? Welke innovatieve producten & diensten kun je ontwikkelen?
Doordat je het steeds drukker krijgt merk je dat je hier niet meer aan toekomt, zonde, want juist hier ligt jouw onderscheidende kracht!

Tijd voor delegeren!

Ik merk om mij heen dat veel mensen moeite hebben met delegeren. Je kunt zelf alles beter & sneller, je hebt schroom om iemand te vragen voor een ‘bepaald klusje’ en het is nog goedkoper ook als je het zelf doet. Deze ervaring had ik zelf ook een beetje. Door het lezen van het boek ‘Schaamteloos delegeren’ van Taco Oosterkamp ben ik hier gelukkig anders over gaan denken. Want waarom is het wel logisch dat jij als ondernemer staat te kopiëren en niet iemand anders? Daarnaast is het mooie van delegeren natuurlijk ook dat mensen met wie jij samenwerkt juist werk en inkomen hebben door jou!
Het beste kun je beginnen met het uitbesteden van de kleine taakjes en als dat goed gaat de werkzaamheden welke je overdraagt verder uit breiden. Vertrouwen en verantwoordelijkheid geven zijn hierbij belangrijk. Foutjes maken hoort erbij en daar leren je collega’s juist weer van.

Vaste of flexibele samenwerk vormen

Als je net start met samenwerken met anderen is het fijn als je de situatie flexibel kunt houden. Het geeft je de ruimte om te experimenteren met samenwerk vormen zonder dat je gelijk aan verplichtingen en bijbehorende risico’s vast zit. Flexibele samenwerk vormen zijn onder andere Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP), uitzendkracht (detachering) en oproepkracht.

Zelf werk ik daarom nu samen met een studente fiscaal recht op basis van een oproep contract, een boekhouder in de vorm van uitzendkracht (detachering) en andere ZZP’ers. Alle samenwerkvormen hebben voor- en nadelen en ik wilde dan ook zelf ervaren wat wel en niet prettig werkt.

Oproepcontract (personeel)

Voordeel van een oproepcontract is flexibiliteit, als je geen werk hebt roep je niet op.

Nadeel is dat je zelf voor werkspullen dient te zorgen zoals bijvoorbeeld een laptop. Daarnaast dien je een loonadministratie bij te houden waarbij je maandelijks voor loonstrookjes zorgt en de aangifte loonbelasting indient bij de Belastingdienst. Heb je hulp nodig bij de loonadministratie, laat het mij dan even weten, ik help je graag verder.

Uitzendkracht (detachering) of ZZP

Voordeel van een uitzendkracht (detachering) of ZZP is eveneens flexibiliteit om samen te werken wanneer je werk hebt. Vaak zorgen zij zelf voor een laptop en hoef je hier geen loonadministratie voor bij te houden. Dit scheelt jou tijd en geld.

Nadeel is het hogere uurtarief en het risico op ‘schijnzelfstandigheid’.

Schijnzelfstandigheid

Iemand is schijnzelfstandig wanneer een zelfstandige voor een opdrachtgever werkt, maar eigenlijk in ‘verkapt loondienst’ is omdat hij/zij bijvoorbeeld een vast aantal uren in de week werkt, de opdrachtgever zegt wat hij/zij moet doen en hij/zij zelf het werk moet verrichten. Hij/zij heeft echter geen arbeidscontract, maar wordt ingehuurd.

Bij verkapt loondienst bestaat het risico op naheffingen van belasting en boetes voor zowel opdrachtgever als “zelfstandige”.

Schijnzelfstandigheid kun je voorkomen door, als zelfstandige, onder meer te voldoen aan de ondernemerscriteria zoals bijvoorbeeld minimaal 3 opdrachtgevers, zorgen dat er geen afhankelijkheid bestaat van één opdrachtgever en door het actief op zoek zijn naar nieuwe klanten voor je onderneming.

De uitdaging bij schijnzelfstandigheid is echter dat het niet altijd duidelijk is of iemand nou in loondienst of toch zelfstandig is omdat er zoveel verschillende situaties zijn welke niet helemaal te ondervangen zijn door bovenstaande ondernemerscriteria. Het kabinet streeft daarom naar nieuwe wet- en regelgeving op 1 januari 2020.

Tot die tijd kun je gebruik maken van modelovereenkomsten om gemaakte afspraken extra goed vast te leggen. Je hoeft als opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen, zolang er volgens de overeenkomst gewerkt wordt.

Tip

Mijn tip is om de balans qua voordeel in geld en vrijheid goed in de gaten te blijven houden voor de verschillende situaties. Bij personeel heb je bijvoorbeeld meer verplichtingen (en zorgen) wat het hogere uurtarief van een zelfstandige dan weer goed maakt. En soms ben je juist voordeliger uit om werk af te stoten dan om met meer mensen te gaan samenwerken.
Mij bevalt de gemaakte keuze in ieder geval heel goed, ik werk nu met 2 toppers samen waar ik heel blij mee ben!

Deze blog maakt deel uit van een serie blogs over het ondernemerschap en is geschreven door Iris Aben. Ik ben werkzaam als Accountant in het MKB en ik heb sinds 5 december 2017 eindelijk mijn eigen accountantskantoor. Ik beschrijf wat ik allemaal als ondernemer tegenkom en hoe ik daarmee ben omgegaan.
Bij een eigen bedrijf komt veel kijken & hopelijk heb jij er iets aan! De volgende blog wordt ‘Blog 15: Vast personeel?’.

Vind je dit artikel nuttig dan kun je het uiteraard delen, graag met bronvermelding of een link naar deze blog.

Top