Blog 18: Begeleiding van jouw boekhouder levert zóveel op!

Succesvol ondernemen resulteert heel vaak in groei. Werknemers en klanten. En.. administratie. Die administratie kun je uit besteden, maar als je bedrijf in omvang toeneemt is het vaak voordeliger om zelf een boekhouder in dienst te nemen. Vervolgens gaat je boekhouder zo efficiënt mogelijk werken zodat je altijd up to date bent met je administratie. En dan wordt ondernemen pas écht leuk want je kunt dan sturen op je cijfers! Daarnaast zorgt efficiency voor minder tijd en dus minder administratiekosten.

In ‘Blog 17: Bespaar direct tijd én geld met 3 slimme automatiseringstips’ beschreven we al hoe je de automatisering kunt verbeteren en in deze blog vertellen we hoe je het beste met je boekhouder kunt omgaan :-).

Begeleiding van jouw boekhouder

Automatisering

Bij begeleiding van je boekhouder kun je denken aan het laten meekijken bij administratieve processen in je onderneming en daarop aanvullingen ontvangen. Iedere tijdswinst die je hier creëert levert je namelijk iedere maand winst op. Veel werk wat nu nog handmatig gedaan wordt kan geautomatiseerd worden. Je boekhouder gaat van een invoerende naar een controlerende functie. Dit maakt het werk voor hem of haar ook gelijk uitdagender.

Financieel

Je kunt ook denken aan het vergroten van de financiële kennis van je boekhouder. Omdat een accountant naast boekhouden nog meer financiële en fiscale vakken heeft gevolgd kan hij/zij deze kennis ook overdragen op je boekhouder. Daarnaast dient een accountant jaarlijks voor verplichte bijscholing te zorgen en daardoor is zij altijd op de hoogte van de laatste wettelijke wijzigingen. Dit laatste is altijd handig want er wijzigt zo vaak iets in de (fiscale)regelgeving dat het soms lastig bijhouden is voor boekhouders en ondernemers. Dat is wat ik vaak van hen terug hoor. En het niet tijdig en juist opvolgen van wettelijke wijzigingen kan helaas soms grote financiële gevolgen hebben.

Slechts 1x betalen voor kennis

Mijn doel is altijd om zoveel mogelijk kennis te delen. Want kennis delen met jouw boekhouder = ervoor zorgen dat kennis onderdeel van jouw onderneming wordt = je hoeft maar 1x te betalen voor kennisoverdracht. Om kennis vast te leggen kun je denken aan interactie met jouw boekhouder om samen een bedrijfshandboek te maken.

Resultaat

In de praktijk merk ik dat begeleiding van jouw boekhouder zorgt voor een zelfverzekerde boekhouder. Dit zorgt naast een goede boekhouding ook voor een prettige interne sparringpartner voor jou. Mijn ervaring is ook dat ik steeds minder nodig ben. Ik maak mijzelf graag overbodig, want dan is mijn doel geslaagd. Cijfers weer leuk maken. Uiteraard ben ik altijd dichtbij voor vragen.

Het nieuwe jaar

Ik ben heel benieuwd wat het nieuwe jaar voor jou brengt. Succesvol ondernemen levert jou vast ook meer winst & banksaldo, een goed inkomen op. Hierover meer in mijn volgende blog!

Deze blog maakt deel uit van een serie blogs over het ondernemerschap en is geschreven door Iris Aben. Ik ben werkzaam als Accountant in het MKB en ik heb sinds 5 december 2017 eindelijk mijn eigen accountantskantoor. Ik beschrijf wat ik allemaal als ondernemer tegenkom en hoe ik daarmee ben omgegaan. Bij een eigen bedrijf komt veel kijken & hopelijk heb jij er iets aan! De volgende blog wordt ‘Blog 19: Sturen op cijfers: meer winst & banksaldo, een goed inkomen.

Vind je dit artikel nuttig dan kun je het uiteraard delen, graag met bronvermelding of een link naar deze blog.

Top