Blog 16: Op naar de BV

Bij de start van je onderneming heb je gekozen voor een eenmanszaak wegens de startersvoordelen en de lage kosten. Nu ben je op het punt aangekomen waarop je de risico’s met betrekking tot privé aansprakelijkheid wilt afdekken of je hebt een bepaalde omzet of winst behaald waardoor je denkt dat het fiscaal voordelig is om je eenmanszaak om te zetten naar een Besloten Vennootschap (BV). Lees dan snel verder.

Risico’s afdekken

Bij een eenmanszaak kun je privé aansprakelijk gesteld worden voor de schulden van je onderneming. Toen je in je eentje werkzaam was kon je dit risico best overzien, echter nu je samenwerkt met personeel wordt dit risico te groot. Je bent immers ook aansprakelijk voor de acties van je personeel. Om ervoor te zorgen dat je privé niet meer aansprakelijk kan worden gesteld, kun je hiervoor een BV oprichten. Het is ook handig om een BV op te richten als je in een risicovolle branche werkt, langdurige contracten aangaat, internationaal zaken gaat doen, wilt investeren in andere bedrijven of juist investeerders wilt aantrekken.

Onbehoorlijk bestuur

Let op: bij een BV word je niet privé aansprakelijk gesteld, TENZIJ je onbehoorlijk bestuurt. Wat valt er onder onbehoorlijk bestuur? Een slordige boekhouding, het te laat deponeren van je jaarcijfers bij de Kamer van Koophandel of genomen risico’s welke een ander redelijk handelend bestuurder onder dezelfde omstandigheden niet zou hebben genomen.

Als onbehoorlijk bestuur een belangrijke oorzaak is van het faillissement kan het zijn dat je vanuit je privé vermogen het faillissementstekort dient aan te vullen. De gevolgen kunnen aanzienlijk zijn. Zonde, want je hebt nou net een BV opgericht om dit risico af te dekken.

Uiterste deponeringstermijn jaarcijfers

Tip: je krijgt geen herinnering voor het tijdig publiceren van je jaarcijfers. Houd daarom zelf de uiterste deponeringstermijn goed in de gaten. Of zorg voor een accountant die dit voor je doet 😉

Wanneer voordelig?

De meningen verschillen wanneer het fiscaal voordelig is om je eenmanszaak om te zetten naar een BV. Dit komt omdat de belastingwetgeving regelmatig wijzigt en je natuurlijk te maken hebt met unieke persoonlijke omstandigheden. Reken op een omslagpunt van EUR 125.000-175.000 winst. Wil je weten of jouw onderneming al op het omslagpunt zit? Neem contact met ons op voor een advies op maat.

Overgang

De overgang van eenmanszaak naar BV kan op verschillende manieren. Zo kun je kiezen voor een activa-passiva inbreng, ruisende inbreng of geruisloze inbreng.

Activa-passiva inbreng

Bij een activa-passiva inbreng verkoopt de eenmanszaak de onderneming (deels) aan de BV. Dit doe je tegen de economische waarde in het verkeer, ofwel de taxatiewaarde. Hierover mag je in de nieuwe BV afschrijven. Let op dat je Inkomstenbelasting verschuldigd bent over het bedrijfsresultaat + de ‘stille reserves’ en eventueel goodwill.

Stille reserves: als je bezittingen, bijvoorbeeld bedrijfspand, machine, website etc. meer waard zijn dan de waarde in je administratie. Goodwill is de extra vergoeding in de koopsom voor imago, klantenbestand, merknaam, rechten op merken, patenten, netwerk van leveranciers etc.

Voordeel van de activa-passiva inbreng is dat je vooraf niet hoeft af te stemmen met de Belastingdienst. Daarnaast kun je de benodigde documenten zelf opstellen. Hierdoor zijn er weinig administratieve lasten waardoor je de kosten laag houdt.

Ruisende inbreng

Bij de ruisende inbreng betaal je, net als bij een activa-passiva inbreng, ook Inkomstenbelasting over het bedrijfsresultaat en de meerwaarde van je eenmanszaak (stille reserves en goodwill).

Het verschil is dat de inbreng wel met terugwerkende kracht kan, maximaal 3 maanden terug. Dit betekent dat je voor 31 maart van het lopende jaar een verzoek dient te hebben geregistreerd bij de Belastingdienst om gebruik te kunnen maken van terugwerkende kracht tot 1 januari van datzelfde jaar. Een ander voordeel is dat je na de omzetting eveneens mag afschrijven over de meerwaarde. Dit levert hogere afschrijvingen op, minder winst en dus minder belasting.

Bij deze optie dien je, in tegenstelling tot bij een activa-passiva inbreng, rekening te houden met extra notaris- en accountantskosten. Notariskosten voor het opstellen van een notariële inbrengakte en kosten voor de accountant om een inbrengbalans en toelichting waarderingsgrondslagen op te stellen voor de eenmanszaak.

Geruisloze inbreng

Heb je hoge stille reserves, dus veel meerwaarde waarover je Inkomstenbelasting moet betalen dan zijn de activa-passiva inbreng en ruisende inbreng mogelijk niet wenselijk. Kies dan voor een geruisloze inbreng. Dit is een echte overgang van alles wat de eenmanszaak op de balans heeft staan naar de BV, zonder af te rekenen over de meerwaarde.

Om gebruik te maken van de terugwerkende kracht tot 1 januari moet je voor 1 oktober van het lopende jaar een verzoek hebben geregistreerd bij de Belastingdienst. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat je jouw aandelen van de BV niet mag verkopen tot 3 jaar na oprichting. Doe je dit wel dan vervalt de geruisloze inbreng en dien je alsnog af te rekenen over de meerwaarde. Je mag wel nieuwe aandelen uitgeven aan een partner of een investeerder. Bij deze optie heb je ook te maken met extra notaris- en accountantskosten.

Hulp nodig? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. Uiteraard houden wij rekening met (fiscaal) de beste optie in jouw situatie.

Tot slot

Als je dan eindelijk een BV hebt opgericht dien je een normaal salaris uit te keren aan jezelf, moet je volgens de statuten een jaarrekening opstellen, je jaarcijfers deponeren bij de Kamer van Koophandel en Vennootschapsbelasting aangifte doen. Je raadt het vast, ook daar kunnen wij je mee helpen 🙂

Deze blog maakt deel uit van een serie blogs over het ondernemerschap en is geschreven door Iris Aben. Ik ben werkzaam als Accountant in het MKB en ik heb sinds 5 december 2017 eindelijk mijn eigen accountantskantoor. Ik beschrijf wat ik allemaal als ondernemer tegenkom en hoe ik daarmee ben omgegaan.
Bij een eigen bedrijf komt veel kijken & hopelijk heb jij er iets aan! De volgende blog wordt ‘​Blog 17: Bespaar tijd én geld met 3 slimme automatiseringstips‘.

Vind je dit artikel nuttig dan kun je het uiteraard delen, graag met bronvermelding of een link naar deze blog

Top